Opublikowano

Najbardziej luksusowy alkohol – prawdziwa whisky

Tylko najlepsze alkohole nie tracą w trakcie leżakowania, ale zyskują wraz z kolejnymi latami. Tradycja i historia stojąca z whisky sprawia, że niektóre marki są dzisiaj wyjątkowo cenione i kolekcjonowane wręcz przez pasjonatów. Oryginalne whisky osiąga zawrotne ceny, ale to wyjątkowy podarunek.

Oryginalne whisky – warte swojej ceny

Whisky to jeden z tych alkoholi, w których wypadku różnica w cenie jest naturalnie odczuwalna również na palecie smaków i aromatów, które odczuwa się wraz z kolejnymi łykami. Tutaj użycie destylatu niskiej jakości, pochodzącego z wielu różnych zlewni, bez odpowiedniego okresu leżakowania i bez zastosowania właściwych beczek do tego procesu – praktycznie kompletnie uniemożliwia osiągnięcie odpowiedniego poziomu i kunsztu smakowego, tak cenionego przez smakoszy. Aromat whisky oraz jego unikatowa barwa to elementy, które już na pierwszy rzut oka pomagają ocenić, czy mamy do czynienia z jakościowym, oryginalnym szkockim trunkiem, czy może jest to jeden z hurtowo produkowanych i masowo dostępnych, markowych alkoholi bez określonego źródła. W przypadku globalnej produkcji najpopularniejszych na świecie whisky, firmy muszą zabezpieczyć destylat na wielką produkcję liczoną w milionach butelek, dlatego nigdy nie będzie to destylat z pojedynczej rozlewni – produkt nie będzie więc single malt, a więc nie zbliży się nawet do poziomu oferowanego przez takie markowe trunki jak whisky bowmore.

Whisky Bowmore – historia i tradycja w jednej butelce whisky

O sukcesie, jakim dzisiaj pochwalić może się bez wątpienia na całym świecie marka Whisky bowmore, marzy wiele rozlewni i destylarni whisky. Sam fakt, że pierwsza destylarnia tej marki pojawiła się w Szkocji już w roku 1779 nie znaczy zapewne tak wiele jak to, że marka ta utrzymała się z powodzeniem na rynku do dnia dzisiejszego – z drobnymi zmianami właścicielskimi, ale bez zmian w dobrze znanej i cenionej na całym świecie recepturze produkcji whisky. To właśnie ta stabilność i utrzymywanie stale tej samej jakości swojej whisky na przestrzeni kolejnych wieków przyczyniło się do zbudowania rzeszy klientów firmie. Dzisiaj w Japonii, która wyjątkowo ceni sobie jakościowe whisky, marka Bowmore jest nadal silnie obecna nie tylko na sklepowych półkach, ale istnieje nawet jako sieć pubów i klubów nocnych, gdzie serwowane są wyłącznie alkohole na bazie ich destylatów.